sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Joulukirjoja, osa 2: ruokakirjat

Joulukirjojen kestosuosikki ovat jouluruuat ja -herkut. Vaikka netti on pullollaan reseptejä, on jotenkin mukava selailla ruokaan painottuvia joulukirjoja, ja onhan niissä usein muutenkin asiaa juhlavalmisteluista ja koristeluista. Meillä jouluruokailun keskiössä ovat perinteiset jouluruuat eli kinkku, laatikot ja kala, mutta aina on mukava löytää uusia ideoita alkuruokiin, lisukkeisiin ja jälkkäreihin. Tosin usein jälkiruuat korvautuvat konvehteilla, mutta mikä estää tekemästä jälkiruokia ja leivonnaisia ennen joulua illanistujaisiin, välipäivien kahvitteluihin tai vaikka keskellä kesää.
Nämä neljä esiteltävää kirjaa ovat tämän syksyn hankintoja, joten reseptejä en ole itse testannut.

Joulukirja - hyvää tekeviä reseptejä & ihania ideoita jouluun (2016) on Virpi Mikkosen ja Riikka Kantinkosken käsialaa. Se keskittyy resepteissään nimensä mukaisesti raikkauteen ja hyvään oloon ja esittelee jouluisia kasvisruokia ilman gluteenia ja valkoista sokeria (usein myös ilman maitoa). Ohjeet sopivat hyvin muuhunkin kuin joulun aikaan. Kirjassa esitellään myös omatekoisia koristeita ja kuorintavoiteita. Kirjassa on kauniita kuvia, ja se on tyylikkäästi tehty. Tämän kirjan olen suunnitellut antaa joululahjaksi ystäväperheelle, joka arvostaa luomu- ja kasvisruokaa ja jonka yhdellä lapsella on gluteeniton ruokavalio.

Emman makea joulu - herkut, lahjat, koristeet (2016) käsittää otsikkonsa kuvailusta huolimatta ainoastaan herkkureseptejä. Toki herkkuja, kuten konvehteja, keksejä ja kakkuja, voi koristeeksi ja lahjaksi laittaa myös. Tekijä, Emma Iivanainen, on kansainvälistä uraa tekevä kakkutaiteilija, joten herkkuideoita on monenlaisia ja -tasoisia ja tulokset näyttäviä ja houkuttelevia. Tämän kirjan voisin antaa anopilleni, joka leipoo lapsille aina synttärikakut ja panostaa myös leipomustensa esteettisyyteen.

Armas aika - intohimona joulu (2015)  -opuksen tekijät ovat Paavo Halonen, Antti Kauppinen ja Ulla Kokki. Kirja kuvaa ruokapöydän joulualusajasta rääppiäisiin perinteitä kunnioittaen mutta niitä uudistaen. Kirjassa on hurmaavia tekstinpätkiä, kepeyttä ja huumoria ja jollain tapaa slaavilainen henki, mikä itseä miellyttää. Tekijöiden ruoka- ja joulufilosofiaa lukiessa tekisi mieli päästä heidän kanssaan samaan juhlapöytään. Tässä sivumäärältään tuhdissa kirjassa on lisäarvoa verrattuna netin ruokaohjeisiin, sillä reseptit ovat hyvin monipuolisia, yllättäviä ja kutkuttavan houkuttelevia ja tekijät kertovat ruokalajeista tarinoita ja hyväksi havaittuja vinkkejä. Intohimo jouluun, ja eteenkin jouluruokiin, huokuu joka sivulta. Monivivahteiset reseptit on myös selitetty niin seikkaperäisest, että tällainen tottumattomampikin rättääjä varmasti osaa niitä noudattaa. Tämä ruokakirja jää omaan hyllyyn.

Olgan joulu (2016) on tietenkin Olga Temosen kirjoittama. Tämä on kepeä, värikäs ja iloinen kirja, jossa on lyhyitä tekstipätkiä perheen joulusta ja helpohkoja, kasvispainotteisia ruokaohjeita - kasvissyöjäperhe kun on kyseessä. Kuvissa on vanhan talon ja pikkulapsiperheen tunnelmia. Tämä sopisi lahjaksi nuorelle perheelle, ja jätänkin tämän odottamaan paketoimista jollekulle sopivalle henkilölle lahjaksi

4 kommenttia:

  1. Ongan joulu on tuttu kirja. Meilläkin on jouluaterialla ne perinteiset ruoat. Viime jouluna kokeilin vähän uusia juttuja, jotka taitavat tänä vuonna jäädä pois. Mukavaa alkavaa viikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! 😀
      Kyllä ne tietyt asiat pysyvät joulupöydässä, vaikka ei sitä kinkkua jaksa muutamaa päivää pitempään syödäkään. Jotain uutta piristystä on mukava oheen kuitenkin vaikkapa kirjoista napata.

      Poista
  2. Oih, pitääkin alkaa kaivella omiakin kirjoja jo esiin...<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on hyvä aika kirjojen lukemiseen, kun ei joulukiireet ole vielä alkaneet. 😀

      Poista