perjantai 13. tammikuuta 2023

Paha Nuutti pois sen viepi

Nuutinpäivä päättää joulun juhlakauden. Alun perin Nuutinpäivä oli loppiaisen jälkeinen päivä, mutta 1700-luvun alussa päivä siirrettiin nykyiselle paikalleen. Nuutinpäivänä rukit kannettiin takaisin tupaan ja arki alkoi. 

Tanskasta lähtöisin olevan perinteen mukaan  partaiset, naamarein tai mustatuin naamoin ja lampaannahoin varustetut nuuttipukit kiersivät remuten talosta taloon. Talonväki tarjoili heille ruokaa ja sahtia. Jos tarjoiluja ei herunut, talonväki palkittiin pilkkalauluin ja pikku ilkeyksin. Ruuat ja juomat koottiin yhteen taloon, johon koko matkan varrelta kerääntynyt joukkio kokoontui tanssimaan ja hyvästelemään joulun.

Meillä nuutinpäivänä on avannut kukkansa amaryllisasetelma, jonka hankin joulun jälkeen nuppuisena alennusmyynnistä. Kuusi on edelleen kuin uusi, eikä pudottele edes juurikaan neulasia. Arki on alkanut, minkä huomaa armottomasta väsymyksestä. Työpäivät ovat venyneet  ja yöunet vastaavasti katkeilleet. Ei sovi työstressi meikäläisen hermostolle, mutta eiköhän se arki ala tästä taas ronksutella eteenpäin.

Viikonloppuna joulukoristeita on aika taas alkaa pakkailla laatikoihin ja ”... joulukuusi viedään pois pois pois, mutta ensi vuonna hän saapuu lailla ystävän. Ei voi toivo pettää!”

Iloista juhlakauden päätöstä tänä viikonloppuna! 

I6 kommenttia:

 1. Ihania jouluisia kuvia <3 Meillä kuusi alkoi tiputtamaan neulasia ja koristeita loppiaisena. Kaikki koristeet on kerätty nyt laatikoihin. Meidän amaryllis alkoi kukkimaan kaksi päivää sitten. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos❣️ Vielä piti napsia viimeiset kuvat tältä joululta muistoksi. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Kauniita joulumuistoja! Nuutti vei pois meidänkin joulumme tänään :) Ihanaa alkanutta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Joulu menee mutta kuvat jää muistoksi, Huomenna pitää maksella univelkoja ja sitten reippailla koristelaatikot täytettäviksi. Mukavaa viikonloppua! 😃

   Poista
 3. Voisin alkaa nuuttipukiksi, ruokaa, sahtia ja remuamista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja bileet illalla. Pitäisiköhän vanhat perinteet elvyttää uudellen. 😄

   Poista