keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Neitsyt Marian osa

Yksi koskettavimmista joululauluista on mielestäni Ja neitsyt pikku poijuttansa (säv. Selim Palmgren, san. Severi Nuormaa). Tässä parin minuutin kappaleessa on äidin näkökulmasta tiivistettynä yhden elämän kaari syntymästä kuolemaan, joulusta kärsimysviikkoon.

Laulun ensimmäiseen säkeistöön on kiteytetty kauniisti Marian rakkaus, huolenpito ja huoli pienestä vastasyntyneestä. Toinen säkeistö taas kattaa Marian pojan elämän ja äidin suuren surun, kun ennalta määrätty kohtalo on täyttymässä.

Ensimmäisessä säkeistössä voi lähes tuntea talliin hohkavan kylmyyden, jota äidin syli sekä aasin ja härän huurteinen hengitys pitävät loitommalla. Toisessa säkeistössä Marian sanoista kuvastuu väistämättömän kohtaaminen pojan rinnalla, kun maailman kylmyys on heidät lopullisesti saavuttanut. 

Tämä joululaulu mielletään joskus synkäksi, mutta sen voi nähdä myös äidinrakkauden ylistyksenä ja kertomuksena siitä, miten paljon vahvuutta äideiltä saatetaan joskus vaatia. Äiti on valmis tekemään mitä tahansa lapsensa puolesta, mutta joissakin tilanteissa mitään ei voi tehdä. Voi vain olla vierellä ja rakastaa.

"Ja neitsyt pikku poijuttansa povellansa vie,
ja äidillä on kyynelissä silmä.
Voi piltti pieni, eihän vain sun liian kylmä lie?
Tää maailma on niin kylmä, niin kylmä.

Niin lämpimästi lempinyt on poika maailmaa,
Ja äidillä on kyynelissä silmä.
Oi, oi poikaseni, ristinkö ne sulle rakentaa?
Tää maailma on niin kylmä, niin kylmä."


3 kommenttia:

 1. Hei, vastavierailulla ja klikkailin itseni lukijaksikin :) Tämä joululaulu onkin itselle aovan tuntematon tuttavuus, vaikka joululaulujen suurkuluttaja muuten olenkin. Itse en pysty itkemättä kuuntelemaan Taivas sylissäni kappaletta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä laulu on mielestäni parhaimmillaan Rajattoman esittämänä. On ilmestynyt yhdellä heidän joululevyistään.. Voi kun näkisi heidän joulukonserttinsa taas tänä vuonna.Oli viime vuonna joulunalausajan kohokohta :)

   Poista
  2. Piti vielä lisätä, että tuo Taivas sylissäni on myös liikuttava joululaulu Marian ajatuksista Jeesus-lapsi sylissään. Viime vuonna löysin myös Josefin näkökulmasta 'pala kurkkuun' -biisin eli Joseph's Lullaby. Mercy me:n esittämänä Youtubessa menee myös ihania kuvia videolla.

   Poista