perjantai 10. lokakuuta 2014

Tuoksua ja tunteita

Sanotaan, että tuoksut ovat ihmisille erityisen merkityksellisiä siksi, että tuoksuaistimukset menevät alitajuiseen tunnemuistiin ilman tietoisen ajattelun prosessointia. Ne siis kolahtavat vaistomaisesti ja suoraan ja nostavat pintaan sen tunteen, joka tuoksusta on esimerkiksi lapsuudessa syntynyt.

Onneksi jotkin väliaikaiset olotilat eivät pilaa jotain tuoksua lopullisesti. Itsellä esimerkiksi raskausaikoina salmiakin ja suklaan tuoksut, jauhelihan tai kanan paistamisen aromit ja hajuvedet kuuluivat kielletylle listalle kolme neljä ensimmäistä kuukautta, mutta kummasti ne vaan rupesivat uudelleen miellyttämään.

On sanottu myös, että ihmisen makuaistimukset olisivat pääosin tuoksujen - tai hajujen, miten milloinkin - aikaansaannosta. Tähän perustuu tietysti se, että flunssaisena mikään ei tahdo maistua miltään ja että hengittämättä voi niellä pahanmakuisiakin troppeja. Kiinnostavaa on myös se, että vaikka ruoka-ainetta saisi haistella, sitä on vaikea tunnistaa, ellei sen väriä näe, kuten ruokaohjelmien sokkotesteissä.

Tärkeä syy joulun idylliseen tunnelmaan on varmasti tuoksujen, makujen ja värien iloinen sinfonia. Jokaisella on varmasti ne joulun 'pakko olla' - tuoksut. Vaikka sesonkivärit vaihtelevat ja joulupöytään halutaan uusia makuvivahteita tai -teemoja, pysyvät tietyt tuoksut joulukodin keskiössä usein vuodesta toiseen.

Hyasintti, joulukuusi, punaiset omenat, mandariinit, piparit, glögi, laatikot ja uunissa paistuva kinkku kuuluvat meidän joulumme tuoksukattaukseen. Minulle näistä tärkein on hyasintti. Voi sitä huumaa, kun aamulla olohuoneeseen astuessa vastaan tulvahtaa avautuneiden hyasinttien tuoksu. Varsinkin värillisten hyasinttien tuoksu on tarpeeksi voimakas omaan makuuni - tai siis hajuuni. Jollakulla toisella joulun tunnelman saattaa sen sijaan tuoda riisipuuro ja kaneli, neilikka, maksalaatikko tai lipeäkala.

Omat joulutuoksuni ovat kuuluneet lapsuuteni jouluihin, ja siksi varmaan niitä niin huolella vaalin. Voisi olla haikea paikka, jos esimerkiksi allergian vuoksi oikeasta kuusesta tai hyasenteista pitäisi luopua. Toki aina uusia, miedompia tuoksuperinteitä syntyisi vanhojen tilalle, ja ehkä voimakkaiden tuoksujen puuttuessa hienovaraiset sävyt alkaisivat erottua selvemmin. 

6 kommenttia:

 1. Nuo tuoksumuistot ovat välillä hauskoja.. esim. Kerran olin kaupassa ja tuli ihan lapsuuden naapurin rouvan hajuveden tuoksu, alkoi huvittamaan kun tajusin mikä muisto työntyy muistin sopukoista.
  Itselle hyasintti on kauhistus, tulee voimakas allergiareaktio siitä. Mutta juuri tässä tänä aamuna sytyttelin (tavallisia, ei hajuste) kynttilöitä palamaan ja ajattelin, että tuoksuu joululta. Jouluaamulta.
  Muuten jouluni tuoksuu kuuselta, pipareilta, luumusopalta ja kanelilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttiläntuoksu tosiaan kuuluu itselläkin jouluun. Ostimme laventelin tuoksuisia tuikkuja, ja jotenkin tuoksu tuntui rauhoittavalta. Ei ollut liian vahva. Yleensä kyllä tuoksuttomilla mennään meilläkin :)

   Kuvassa olevassa saunatuoksussa on muuten appelsiinin, tähtianiksen, kanelin, mausteneilikan ja kardemumman öljyjä. En ole kokeillut saunassa, vaan vasta tuoksutellut paketin päältä (voimakas tuoksu jo siinä).

   Poista
 2. Onko tuo saunatuoksu aivan uutuus? En ole aiemmin törmännyt, mutta pakkohan tuollainen on jouluksi saunaan saatava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä tämä on aivan uusi tuoksu Emendolta. Itselläni on aiemmin ollut tervan ja kuusentuoksuinen, ja tänä vuonna löytyi tällainen. Tuoksusta tulee mieleen vähän myös itämainen tee. Johtunee tähtianiksesta :)

   Poista
 3. Oih, enpä olekkaan ennen nähnyt jouluntuoksuisia saunatippoja, -tuollainen täytyy hankkia.☺
  Rakastan tuoksuja, kynttilöissäkin minulla on monia erilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksut tuovat kyllä tunnelmaa! Kerran piti salmiakkifanina hankkia salmiakintuoksuisia tippoja, kun sellaisiin törmäsin :)

   Poista