lauantai 4. lokakuuta 2014

Joulusiivous

Tänään viikkosiivousta tehdessäni mietin joulusiivousten merkitystä. Aihe jakaa mielipiteitä. Toisten mielestä normaali viikkosiivous riittää, paitsi jos joulun viettää komerossa. Itse kuulun siihen koulukuntaan, joka haluaa puunata nurkat, järjestellä vaatekaapit ja puhdistaa ruokakomerot jouluksi.

Omalla kohdallani joulusiivouksen tärkeys liittyy varmasti siihen, että lapsuudessani ennen joulua vaihdettiin puhtaat, raikkaat joulumatot sekä jouluverhot, ja muutenkin siivottiin tavallista perusteellisemmin. Pakkasilmalle tuoksuvaan tupaan kannettiin joulukuusi, ja kaikki näytti kuusenkynttilöiden loisteessa niin juhlavalta pienen tytön silmiin. Illalla pukin käynnin ja pakettien availun jälkeen sai käpertyä silitettyihin lakanoihin uudessa pukintuomassa yöpaidassa vatsa kinkkua ja suklaakonvehteja pullollaan. Jotain siitä tunnelmasta kai haluaa tavoittaa ja välittää nykyäänkin kaiken touhuamisen myötä.

Toinen syy on ehkä se, että en arkisin ole kovin pedantti siivoaja. Imurointi kuuluu kyllä viikko-ohjelmaan, mutta lattioiden luutuaminen, kunnollinen pölyjen pyyhkiminen ja komeroiden järjestely tulee kyllä tehtyä lähinnä jouluksi ja juhannukseksi.

Kolmas syy on se, että vaikka päällisin puolin olisi miten siistin näköistä tahansa, mieleni päälle jää kaihertamaan kaikki pinnan alla kytevä kaaos. Siivoamalla kaiken näkymättömissä olevan puhdistan samalla alitajunnassani muhivaa epäjärjestystä. Sen takia pystyn hyvällä omatunnolla rauhoittumaan ja rentoutumaan vasta, kun myös vaatepinot ovat suhteellisen suorissa riveissä.

Monille joulun rauhan tuo varmasti juuri se, että saa heittää vapaalle vaihteelle myös siivouksen suhteen, mutta joillekin meistä juuri joulusiivoukset voivat olla avain myös puhtaaseen joulumieleen.


4 kommenttia:

 1. Heippa!

  Minulla oli ongelmia koneen kanssa, enkä vieläkään pääse sähköpostiini. Mutta nyt blogisi on lisätty joulublogiluetteloon, kiitos sinulle linkistä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos blogini lisäämisestä ja tekstieni seuraamisesta! Mukavaa löytää tällainen lämminhenkinen yhteisö :)

   Poista
 2. Soman oloinen blogi löytyykin täältä, mielelläni lähden tätä seuraamaan ja lisään luettelooni :-). Kiitos vinkistä!
  Itse en oikein vielä tiedä kumpaan joulusiivoojatyyppiin kuulun.. vietämme tänä vuonna ensimmäistä kertaa joulua omassa kodissa joten kunnon joulusiivoustakaan ei olla tehty omaan kotiin. Oletan puunaavaani hiukan itarkemmim kaikki peruspaikat, enkä kajoa kaappeihin. Mutta tuo pään epäjärjestyksen selvittäminen on kyllä tutun oloinen juttu, joten nähtäväksi jää :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi :) Onnea ensimmäiseen joulunodotukseen omassa kodissa! On aina jännittävää suunnitella, millainen tunnelma sopii mihinkin ympäristöön ja tilaan.

   Poista