keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Joulun lapsi - ihana valkeus: ortodoksinen joulunvietto

Herramme Jeesuksen Kristuksen syntymäjuhla eli joulupäivä ja pääsiäinen kuuluvat ortodoksisessa perinteessä saumattomasti yhteen, eikä toisen sanomaa voi erottaa toisesta. Joulupäivää edeltää 40-päiväinen joulupaasto, joka kestää jouluaattoon. Tällöin vältetään lihaa, maitotuotteita, kananmunia sekä tietenkin herkuttelua ja alkoholia. Paaston tarkoitus on puhdistaa ruumis ja mieli.

Joulupaaston viimeisiä päiviä kutsutaan joulun esijuhlapäiviksi. Toinen joulupäivä eli 26. päivä on omistettu Jumalansynnyttäjälle, Neitsyt Marialle ja kolmas joulupäivä eli 27. päivä on omistettu ensimmäiselle kristillisen kirkon marttyyrille pyhälle diakoni Stefanokselle.

Jouluaika kestää uuden vuoden aattoon, joka on Kristuksen syntymän päätösjuhla. Joulukausi jatkuu 6. tammikuuta Herran kasteen juhlalla, teofanialla ja sen päättää 40 päivää joulusta Herran temppeliintuominen. 40-päiväistä valmistautumista seuraa siis yhtä pitkä ilontäyteinen juhlakausi.

Ortodoksit tervehtivät toisiaan joulukorteissa ja joulun aikaan kirkossa joulutervehdyksellä "Kristus syntyy! Kiittäkää!" (englanniksi Christ is born! Glorify him!) Toivotus on preesensissä, sillä Kristuksen syntymä eletään ja koetaan todeksi ja uudestaan joka vuosi.

Jouluna kirkossa sekä kodeissa on esillä jouluikoni, jossa Jeesus-lapsi on syntynyt Marialle luolassa. Ikoniin on liitetty kaikki joulun muutkin tapahtumat ja henkilöt. Ikoni muistuttaa Jumalan lihaksi tulemisesta, jossa koko luomakunta saa uuden merkityksen.

Ortodoksit viettävät joulua jossain päin maailmaa vanhan juliaanisen kalenterin mukaan eli 13 päivää myöhemmin. Suomessa noudatetaan kuitenkin gregoriaanista kalenteria.

Tässä kauniissa videossa on otteita ortodoksisesta joulun juhlimisesta. HUOM! Jostain syystä video lähtee pyörimään vasta kun kursoria siirtää itse hieman eteenpäin!

     Siinä on joulun ilo.
     Tässä on juhlan lahja.
     Edessämme on rakkauden kuva.
     Luoksemme on tullut ylösnousemuksen lupaus.

      (isä Rauno Pietarinen, ortodoksi.net)

2 kommenttia:

  1. Tämä oli mukava tietopläjäys. 😊 Tyttäreni avomies on Romaniasta ja hänen perheensä on ortodokseja. Taitaa olla suurin uskontoryhmä siellä. Keskustelemme usein maittemme juhlapyhien vietto tavoista mutta keskustelut käydään englanniksi enkä välttämättä ymmärrä kaikkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomen ortodoksinen kirkko on Suomen toiseksi suurin uskonnollinen yhteisö. Maailmassa meitä on 260 miljoonaa, ja 77 % ortodokseista elää Euroopassa. Se jäi mainitsematta tuossa yllä.

      Isäni karjalainen suku oli ortodokseja, joten itselle ortodoksisuus on ollut jossain määrin tuttua lapsesta asti, vaikka varsinaisesti liityin ortodoksikirkkoon vasta aikuisena. 😀

      Poista