sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Karjala-tietokanta

Luin tänään Iltalehdestä, että yli 30 vuotta kestänyt tiedonhaku on johtanut Karjala-tietokantaan, jossa on yli 11,3 miljoonaa tietuetta. Sieltä voi löytää kirkonkirjojen tietoa 1600-luvun lopulta 1949 vuoteen saakka. Aineistosta 75 prosenttia on vapaassa käytössä. 

Isäni oli kotoisin luovutetusta Karjalasta, ja löysin tietokannasta esimerkiksi tiedon hänen pienenä kuolleesta pikkusiskostaan. Tietueesta selvisi, että hän on kuollut vuonna 1933 1 vuoden ja 9 kuukauden iässä ja kuolinsyyksi on mainittu ”Heikkous”. Mitä se tuohon aikaan sitten on tarkoittanut? Ehkäpä sydänvikaa. Paljon löytyi myös suvun pienokaisia, jotka olivat kuolleet hinkuyskään ja tuberkuloosiin. Arvostus kulkutautien rokotteita kohtaan kasvaa entisestään, kun miettii näin äitienpäivänä näiden pienten kärsimyksiä ja perheiden surua.

Tietokannasta löytyi mitä kauneimpia suvun nimiä. Vai mitä sanotte nimistä Ioann, Pelagia, Klavdia, Matfei, Petter, Veniamin tai Laurentios? Oikein harmittaa, ettei näitä tiennyt omia lapsia kastettaessa. 

Linkki Kansallisarkiston tietokannan pikahakuun löytyy tästä: https://katiha.kansallisarkisto.fi/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti