lauantai 6. marraskuuta 2021

Tuonilmaisiin siirtyneiden muistelu

Tänään ortodoksinen kirkko viettää Karjalan pyhittäjien ja valistajien yhteistä juhlaa ja evenkelis-luterilainen kirkko pyhäinpäivää. Ortodoksinen kirkko muistelee kaikkia Karjalan pyhittäjäisiä ja -äitejä sekä valistajia heidän yhteisenä muistelupäivänään, joka sijoittuu lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Suomessa tunnetuimpia Karjalan valistajia ovat Valamon luostarin perustajat Sergei ja Herman Valamolainen, Konevitsan luostarin perustaja Arseni Konevitsalainen, Syvärin luostarin perustaja Aleksanteri Syväriläinen ja Petsamon luostarin perustaja Trifon Petsamolainen.


Karjalan valistajien joukkoon luetaan myös monia sellaisia pyhiä, jotka ovat kilvoitelleet Karjalan alueella ja lähteneet sitten lähetys- ja valistustyöhön muualle. Karjalan valistajat perustivat Karjalaan kymmeniä luostareita ja satoja kirkkoja sekä rukoushuoneita. Näissä pyhissä paikoissa ortodoksinen kristillisyys vahvistui ja levisi myös länteen.


Jokaisessa ortodoksisen kirkon jumalanpalveluskiertoon kuuluvassa palveluksessa luetaan rukouksia kaikkien tuonilmaisiin siirtyneiden puolesta. Toimituksissa vainajien muistoksi voi sytyttää tuohuksen vainajien muistelupöydälle. Kirkon viikottaisessa kierrossa vainajien muistelu sijoittuu erityisesti lauantaipäiviin.


Lauantaipäivien lisäksi ortodoksiseen kirkkovuoteen sisältyy neljä yleistä vainajien muistelupäivää: viikko ennen suuren paaston alkua, lauantaina helluntain edellä, lokakuun 26:tta edeltävänä Dimitrin lauantaina ja Tuomaan sunnuntaina.
2 kommenttia:

  1. Minun eräs sukulaiseni on ortodoksi ja esi-isä on ollut rakennusmestarina Uspenskin katedraalin työmaalla. Siksi olen kiinnittänyt huomiota ortodoksikirkkoon jonkin verran ja minusta se usko kaikkinensa on paljon kauniimpaa kuin tämä puhdistettu luterilaisuus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen isäni karjalaisen suvun kautta tutustunut jo lapsena ortodoksisuuteen, ja nelikymppisenä itsekin kääntynyt sille tielle. Se on ollut minulle oikea ratkaisu ja hengellinen kotini. 😀

      Poista