keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Valoa, sähköä...

Kohonnut sähkön hinta ja kulutuspiikit saavat miettimään, voiko tänä jouluna laittaa jouluvaloja. Selvää on se, että sähkön säästämisessä katseet pitää kääntää merkittäviin asioihin eli lämmittämiseen ja lämpimään veteen. Tietenkään myöskään uunia ei kannata kuumentaa vähän väliä, ja laitteita kannattaa sammutella, kun niitä ei käytetä.

Mitä asiantuntijat sitten sanovat jouluvalojen käyttämisestä? Energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uskin (klik) mukaan ”kausivalojen osuus sähkölaskusta on pieni”. Hän ei ole huolissaan kausivalojen kulutuksesta, jos käytetään vähän kuluttavia led-valoja silloin, kun niistä on iloa. Päivällä ja yöllä ne voi kytkeä pois päältä esimerkiksi ajastimella. 

Mitä kulutus on sitten konkreettisesti? Mikäli 80 led-valon (6 W) ketjun pitää päällä 100 päivää tauotta, kulutus tuona aikana on 2,90 € (sähkön hinta 0,20 €/kWh). Siis yli kolmen kuukauden aikana ympäri vuorokauden käytettynä rahaa kuluu alle kolme euroa! Jos valot sammuttaa tai ajastaa ne sammumaan kahdeksan tunnin päiväkäytöllä, mikä tietysti on suositeltavaa ja järkevää, koko 100 päivän kulutus on yhden euron. Eikä kausivaloja tule edes tuota sataa päivää käytettyä eikä edes usein kahdeksaa tuntia päivässä.

Meillä sisälämpötila näyttää olevan alle 18 astetta (en kestä olla enkä varsinkaan nukkua liian lämpimässä). Ilmalämpöpumppu on päällä maltillisella lämpötilalla. Sähköpatterit eivät ole vielä olleet päällä ollenkaan. Säiden kylmetessä on vielä onneksi kaakeliuuni lisänä. Meillä on aina käytetty talvella villasukkia ja lämpimiä vaatekerroksia (miksi talvivaatteita muuten olisi). Valoja tai tv:tä ei ole koskaan pidetty päällä muuten vaan. Meidän aikatauluillamme pyykki- ja astianpesukone tai uuni eivät juuri koskaan ole käytössä korkean kulutuksen kellonaikoina (klo 8-10, 16-17, 19-20), jolloin laitteiden käyttöä tulee välttää.

Suihkussa käydään tehokkaasti. Kerran viikossa suihkukerta korvautuu vesivaipallisen puukiukaan lämmityksellä ja ah, niin ihanalla kauha ja ämpäri -metodilla. Kuvaavana esimerkkinä Suur-Uski kertoo, että vartin suihku ”kuluttaa enemmän kuin koko talven päällä pidetyt jouluvalot”. Puilla lämmitetyllä vedellä kompensoimme siis nelihenkisessä perheessä aika monien jouluvalojen sähkön kulutuksen.

Näistä syistä taidan ihan hyvällä omallatunnolla käyttää jouluvaloja pimeät iltatunnit. Tällä hetkellä käytössä on yhdet led-valot iltaisin ja parit patterivalot, jos muistan laittaa päälle. ”Voi päättää, että aina kun laittaa kausivalot päälle, sammuttaa yhden lampun sisältä”, neuvoo Suur-Uski. Niinhän se on: kun jouluvalot ovat päällä, ei kattovaloja tarvita. Eihän sitä kuitenkaan pimeässäkään voisi koko talvea istua. Tunnelmalliset jouluvalot tuovat lisäksi hyvää mieltä ja jouluiloa! 

Vinkki: 5 kpl ajastimia/34 €, automaattinen ajastin 10 €, digitaalinen viikkokellokytkin 8,90 €, 2 kpl vuorokausiajastimia sisätiloihin 6,90 €.
14 kommenttia:

 1. Oi, teillä on kaakeliuuni!
  Aika samantapainen säästäväinen elämäntyyli on meilläkin. Ja kyllä on tarkoitus ainakin joitakin jouluvaloja laittaa. Adventtitähti on jo ikkunassa. :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS En ole unohtanut jouluhaastetta. Siihen vastaamisessa on ongelmana, että vastaukseni olisivat ihan samanlaisia kuin sinulla ja niinpä täytyy keksiä jotain erilaista. :D

   Poista
  2. Kyllä ne valot tuovat ainutlaatuisen joulutunnelman! ✨ Kiitos ja hyvää viikonloppua takaisin! Toipilaana sitä täällä vietellään.

   Haasteeseenhan on hyvin vielä aikaa vastata: 50 yötä jouluuun tänään! 😀

   Poista
  3. Vanhassa talossa on onneksi kaakeliuuni. Itse asiassa kaksikin, mutta vain toisen hormi lämmityskuntoinen. Kaakeliuunit ovat sekä kauniita että käytännöllisiä. 😄

   Poista
 2. Hyvää pohdintaa ja asian käsittelyä. Kiitos postauksesi lopussa olevista vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin, että kun löysin hyvän asiantuntijalausunnon, kannattaa jakaa tietoa muillekin. 😀

   Poista
 3. Kiitos ihan huipusta infopaketista! 😃 Olen sen verran jouluilija, että en kyllä kaikista valoista olisikaan luopunut, vaikka mikä olisi. Lapsuudenkodissa poltan oikeita kynttilöitä joka päivä ja myös kotona talvisin. Ledilamppuja meillä taitaa olla ihan kaikki jouluvalot ja lapsuudenkodissa suosin patterikäyttöisiä, joihin saa lisäksi ajastettua 6h päällä, 18h pois.
  Olen tuosta vedenkulutuksesta samaa mieltä; se suihkuissa seisoskelu on menny nykyihmisillä ihan överiksi. Miks ihmeessä joka päivä pitää lotrata suihkussa?! 😳

  Ja lämpötilasta sitten. Samaa mieltä olen! Kauhistun aina, kun jollain on sisälämpö +24 tai enemmän. Ite pärjään vielä ihan jees +16 asteessa, kun pukeudun, kuten talvella kuuluu. Meilläkin on yks uusi varaava kakluuni ja se avittaa talven yli hyvin. Puuhella olis ihana, vaan semmonen on meidän talosta purettu jo 80-luvun alussa. Haaveilen aika usein ihan semmosesta esiäitien elämästä, jossa talona on pikkuriikkinen vanha hirsitalo ilman mitään mukavuuksia. Ulkosauna ja ulkohuussi olis ihan riittävät. Tosin nykyään, kun kaikki pitää hoitaa sähköisesti, olis sähköt kai pakko olla. 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen elänyt 70-80-luvulla sellaisen ”50-luvun lapsuuden” vesikiertokeskuslämmityksineen, ulkovessoineen ja -saunoineen metsän keskellä, ja minusta se oli idyllistä, tosin tietysti vanhemmille työntäyteistä. Mökilläkin purettiin sisäsauna ja hankittiin ikivanhoista hirsistä tehty pieni ulkosauna. Mökki on talvikaudet kylmillään, niin talvella ei tarvitse saunaa ”sulatella”. Kaupungissakin on onneksi puulämmitteinen, niin raaskii lämmittää, kun puita on varastossa. 🔥

   Jouluvalojen käyttämättä jättämisellä ei tosiaan tätä kriisiä ratkaista: lämmitys ja kuuma vesi ovat kotitalouksissa avainasemassa. Tottumiskysymys tämäkin. Tosi lämpimässä asunnossa vierailu saa kyllä niin nuutuneeksi ja väsyneeksi, kun on tottunut viileämpään. Meillä vierailijoille taas tyrkytetään villasukat jalkaan. 😄

   Poista
 4. Niin ja tuo edellinen anonyymi oli siis Thilda! 😂

  VastaaPoista
 5. Minullakin oli kaakeliuuni, mutta se jäi erossa exälle. Se oli jo kerran purettu ja rakennettu uudelleen, joten päätin jättää sen. Kaakeliuunin lämpöarvo on erinomainen. Onneksi ostimme ilmalämpöpumpun. Meillä on kivitalo ja ja talvella yläkerta oli viileä, mutta pumppu lämmittää nyt hyvin. Alakerta on aina ok ja siellä onkin mm. takkahuone ja vierasmakkari, sekä leivinuuni , takka ja hella. Ostimme talon kun se oli ollut rakentajaperheellä viisi vuotta. Meillä ei samassa tilassa olisi olleet kaikki puulämmitteiset. Ledit kuluttavat niin vähän, että ehdottomasti niitä. Meillä ne ovat jo turvallisuuskysymyskin etenkin ulkona. Mukavaa matkaa joulun ihmemaahan♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaakeluunissa on käytännöllisen arvon lisäksi kauneusarvo❣️Hella olisi kyllä ihana, mutta meillä on niin pieni keittiö, ettei sinne mahdu. Sähkökatkon aikana siinä voisi tehdä ruokaakin. Lapsuudessa meillä oli vesikiertoinen keskuslämmitys, jonka yhteydessä oli hella. Se oli monikäyttöinen ja hieno kapistus. Ilmalämpöpumppu hankittiin kymmenisen vuotta sitten, ja se vähensi huomattavasti sähkönkulutusta.

   Ihana joulumatka taas edessä. Eilen pystytin valkoiset kuuset, jotka nyt ofottavat koristelua! 🌲

   Poista
 6. PS. No nyt olen esillä kuten pitikin eli lukijasi.

  VastaaPoista