perjantai 16. marraskuuta 2018

Gluteeniton joulu

Viime kesästä lähtien olen jättänyt ruokavaliosta vehnä-, ruis- ja ohrajauhon pois. Varsinaista keliakiaa minulla ei ainakaan tietääkseni ole, mutta jatkuvien vatsaoireiden vuoksi päädyin rajoittamiseen. Vatsa on tykännyt, mutta sen kyllä huomaa, että vehnäjauhoa on yllättävän monessa paikassa aina salmiakkikarkeista lähtien.

Kaikenlaisten leivonnaisten poisjääminen ei niinkään ole ollut hankalaa, kun en pullasta, täytekakuista ja leivonnaisista niin ole välittänytkään. Eniten harmittaa se, että nuudelit on pitänyt jättää väliin (riisinuudelit eivät maistu läheskään samalle). Myös kevätkääryleitä on ollut ikävä. Kotipizzan gluteeniton pohja on onneksi ihan hyvä ja gluteeniton Hese-ateriakin, joten joskus voi pikaruokaillakin. Kerran teimme sämpylöitä, johon lisäsimme psylliumkuitua ohjeen mukaan, mutta siitä kuidusta ei kyllä vatsa tykännyt tipan tippaa.

Nyt olisi kuitenkin ensimmäinen gluteeniton joulu, ja tällainen keittiötumpelo on pulassa. Laatikoita pitäisi tehdä varmaan itse gluteenittomilla korppujauhoilla ja imellyttää perunalaatikkokin gluteenittomalla  jauhoseoksella. Apua! 

Jos teiltä lukijoilta löytyy vinkkejä ja ideoita gluteenittomaan jouluun, olisin todella kiitollinen! 

K-ruoka-sivuilta löytyi herkullisen kuuloinen gluteenittoman vuohenjuustokakun ohje  (klik), jota voisi ainakin kokeilla.

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti saat vinkkejä gluteiinittomaan jouluun ja reseptejä. Jossain vaiheessa yritin vältellä itsekin viljoja, kun vatsa temppuili pitkään. Sain kuitenkin sen kuntoon ja nyt yrittänyt kohtuudella syödä taas viljoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viljaherkkyyttä tuntuu olevan ihmisillä paljon. Käytän kyllä maitohappokapseleita, joilla olen saanut monet vatsaoireet asettumaan. Liekö stressaaminen sitten laukaissut viljaongelmat. 🤔

      Poista