perjantai 11. elokuuta 2023

135 yötä jouluun on

Elokuu on jo niin pitkällä, että jouluajatukset alkavat käydä mielessä. Sadanviidenkymmenen päivän merkkipaalu on hurahtanut ohi, kun kesäfiilistä on riittänyt. Välillä paistetta, välillä kaatosadetta ja tuulenmyräkkää. Vaikka pahin tuuli Suomen ohittikin, iso säkillinen käpyjä, oksia ja lehtiä piti pihalta haravoida.

Meillä on ollut juhlahumuinen kesä. Ensin täytin itse 50, ja pidin puutarhajuhlat sukulaisille ja ystäville. Sitten nuorimmaisella oli rippijuhlat, ja vielä tällä viikolla keskimmäinen tuli täys’ikään. 

Tämä syksy on siitä poikkeuksellisen ihana, että jään kesäloman jatkoksi jouluun asti vuorotteluvapaalle. Pari viimeistä vuotta on ollut kovasti uupumista työhön, ja lähes parinkymmenen vuoden unettomuuden ja pari vuotta sitten todetun uniapnean myötä viime talvena meni muisti. Kävin muistitutkimuksissa, ja siellä todettiin kognitiivisen toiminnan ja lähimuistin heikkenemistä ja tarkkaavaisuuden häiriötä, jotka johtuvat liiallisesta kuormituksesta ja pinnistelystä puutteelliseen palautumiseen yhdistettynä. Olen kuulemma liian sinnikkäästi yrittänyt tehdä töitä uupuneena. Nyt on siis tällainen irtiotto paikallaan. 

Hankin keväällä omakustanteiseti uniapnealaitteen, kun työterveyden mielestä nämä oireet eivät olleet riittävät laitteen myöntämiseen. Tilanne saattaa muistitutkijan mukaan joko kohentua pitkällä aikavälillä tai ei ollenkaan. Hän väläytteli osittaisen sairausloman mahdollisuutta vuorotteluvapaan jälkeen. Tosin minä en saanut päivääkään sairauslomaa aiemminkaan täysin loppuun palaneena. Mutta jouluun asti saa nyt pelkästään levätä. Onneksi ehdin vuorotteluvapaan saada, ennen kuin hallitus leikkelee sen pois. 

Syksyyn tuo fiilistä uusi, herkullisen värinen lyhty. Ainahan vielä yksi uusi lyhty jouluihmisen kotiin mahtuu. 😄 Ja taustalla häämöttävä kori on muuten täynnä joululehtiä, jotka varmaan kohta päätyvät taas selailtaviksi. 



12 kommenttia:

  1. Ihanaa kun joulublogit alkavat aktivoitua! 😊
    Toivottavasti saat nyt kunnolla levättyä ja toisaalta nautittua syksyn kauneudesta ja joulunodotuksen tunnelmasta.
    Leppoisaa viikonloppua! 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt aion levätä ja nauttia! 👍

      Mukavaa viikonloppua! 🌻

      Poista
  2. Täällä (vaikka en olevinaan ole jouluihminen) printattiin eilen ekat pakettikortit jouluun liittyen. Se on hyvä olla ajoissa liikenteessä asian suhteen :D

    Arkisin | Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se vain jouluinnostus on tarttuvaista sorttia ja leviää vauhdilla. 😄 Joulusta on mukava nauttia jo etukäteen. 👍🏻

      Poista
  3. Ikävä kuulla, että työ on heikennyt terveyttäsi noin rajusti. No, nyt vain lepoa, hiljaisuutta ja kauniita asioita. Saat nauttia syksystä ja fiilistellä joulunalustunnelmissa ajan kanssa.

    Itse koin juuri syksyistä ja keväistä nauttimisen ihanana asiana kun jäin opettaja hommasta eläkkeelle. Nuo vuodenajat olivat työssä ruuhka-aikaa, ja kiireetön luonnossa liikkuminen jäi vähälle.

    Hyviä sressittömiä syyspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kun palautuminen jää vähiin, on haastava ihmissuhdetyö kuormittavaa. Vaikka siinä mukavatkin puolensa on.

      Kaunista syksyä sinullekin! 🌻

      Poista
  4. No huh, onpas sullakin kaikenlaista! Mutta tosi hyvä tuo vuorotteluvapaa! Ja jospa pystyisit tekeen ees lyhennettyä viikkoa se jälkeen, ellei saikkua saa! Mä tein 3pv viikkoa viime vuoden keväällä vanhassa paikassa, kun olin uupunut siihen kaikkeen. Ennen nykyistä saikkua tein uudessa työssä 1-3pv viikossa, vieläpä lyhyitä päiviä. 😊

    Pidän sulle peukkuja, että muisti alkaa toipua.

    Joululehdet… ❤️

    T: Thilda
    https://thildan.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤️ Oli onni, että työpaikalle saatiin (aika tiukat) ehdot täyttävä henkilö palkattua, jotta pystyin saamaan nyt vuorotteluvapaan. Varmasti jotain lyhennystä on pakko järjestää tämän jälkeenkin. Tuntuu, että työelämä käy aina vaan kireämmäksi ja monimutkaisemmaksi.

      Olen ottanut tämän muistin heikkenemisen toisaalta myös huumorilla. Eipä tässä muuta voi. 😆

      Menee vielä hetki ennen kuin uusia joululehtiä ilmestyy, mutta noissa vanhoissa on kyllä selailtavaa. 😄

      Poista
  5. odotan kovasti joulublogeja,mutta se taitaa olla mennyttä aikakautta siis vanhanaikaista.jakselehan ja lepäile.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulublogimaailma on kyllä hiljentynyt vuosien mittaan, mutta on meitä joitakin vielä, jotka joulun aikaan postailevat. 😀 Kiitos!

      Poista
  6. Sähän oot ihan tyttönen, kun oot vasta 50 vuotta nuori. No kaikenlaista sulla ollut. Parempia vointeja!

    VastaaPoista