Joulun kuvia - kohti joulun tunnelmaa (2007) on Natalia Brotheruksen kirjoittama, ja kuvat ovat Nina Doddin. Tämä on tietomäärältään kevyin näistä neljästä. Helppolukuisessa kirjassa on tunnelmapaloja jouluun liittyvistä asioista. Kirjassa on rauhallinen, hieman kaupunkilaisen boheemi tunnelma sekä teksteissä että kuvissa. Opin muun muassa, että "ristiretkiläiset toivat hunajalla makeutetut mesileivät (piparkakkujen esiasteet) Eurooppaan lähes tuhat vuotta sitten", "tonttu-sana tulee sanasta tontti" ja "vikkelästi liikkuvat punalakkiset tontut eivät jätä edes varjoa, koska ne ovat syntyneet ruusuntuhkasta, unelmakuteesta, naavajauhosta, kuusenkerppusista, rakkaudesta, ilosta ja riemusta".
Hopeapeilin joulu (2016) on bloggaaja-toimittaja-tietokirjailija Elina Teerijoen ja kulttuurialan sekatyöläisen Niina Tanskasen tekemä. Pienessä, pehmeäkantisessa kirjassa on todella paljon yksityiskohtaista lähihistorian tietoa niin joulun odotuksesta, koristeista, lahjoista kuin jouluruuista ja -juomistakin. Kirjan pääpaino on 50 - 70-lukujen joulun kuvaamisessa. Kirjassa onkin paljon lainauksia sen aikakauden "modernin naisen aikakauslehdestä" Hopeapeilistä, josta kirjoittajan blogikin on saanut nimensä. Kuvat ovat ihanan nostalgisia tällaiselle 70-luvulla syntyneelle, jonka kotona oli paljon 50-luvun esineistöä. Kirjasta löytyy lapsuuden koristeiden, kankaiden ja ruokien kuvia, retrolahjavihjeitä sekä joulumuistoja. Lopussa on vielä vintage-koriste- ja -käsityöohjeita. Tämä on todella herkullinen nostalgiapakkaus.
Hyvää joulua - tietoa ja tarinoita joulun tunnusmerkeistä (2016) on Tarja Tuulikki Laaksosen kirjoittama. Tämä kirja on todella kattava kokonaisuus kaikesta mahdollisesta jouluun liittyvästä - adventista ja tiernapojista joulurauhan julistukseen ja joulupöytään. Perinteet ja tunnusmerkit on kuvattu tarkasti. Vaikka tietoa on paljon, teksti on kirjoitettu mielenkiintoisesti ja kuvitus niin kuin koko kirjakin on kaunis. Tästä kirjasta selviää, mitä ovat kusipoika, paistinkakku, pohjalainen jouluristi ja lökäri. Tiedätkö muuten, miten Hiljaa, hiljaa -laulun neljäs säkeistö menee, mistä mantelin piilottaminen on saanut alkunsa ja miksi talon väki nukkui jouluyönä lattialla oljilla? Kaikki tämä ja paljon muuta selviää Laaksosen upeasta kirjasta.
Sitä joulua en unohda (2016) on raikkaan kaunis, Pirjo Suvilehdon ja Sari Kanalan tekemä joulukirja. Tässäkin kirjassa on tietoa jouluperinteistä lomittuneena kaunokirjallisuuden joulun ajan kuvauksiin, ja kirja muodostaakin 24-lukuisen kirjallisuusjoulukalenterin. Kirjallisuuskatkelmia on satoja niin loruista ja runoista kuin novelleista ja romaaneistakin. Otteita on kymmeniltä kirjailijoilta Astrid Lindgrenistä ja Eino Leinosta Henning Mankelliin ja Sophie Kinsellaan. Kuvat lukujen väleissä ovat hurmaavia. Tämä kirja on kaikin puolin tyylikäs ja miellyttävä, välillä liikuttavakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti