lauantai 1. lokakuuta 2022

Erilaisia joulupukkeja


Mielikuva joulupukista vaihtelee eri kansoilla ja eri ihmisilläkin. Joulupukin esikuvahan on hyväntekijä, Myran piispa Pyhä Nikolaus (270 - 340), joka eli nykyisen Turkin alueella. Merenkulkijoiden suojelijana hänen muistonsa säilyi Hollannissa, josta perinne kulkeutui siirtolaisten mukana Amerikkaan. Siellä Sinterklaasista tuli nykyinen Santa Claus.


Alkukirkon aikaan sininen väri kuvasi toivoa, ja pukki pukeutuikin menneinä aikoina tummansinisiin vaatteisiin. Idässä joulupukin vastine Pakkasukko pukeutuu edelleenkin sinisiin. Entisinä aikoina Suomessa joulupukki pukeutui harmaaseen, ja onpa meillä nuuttipukkikin, joka pukeutui nurin käännettyyn palttooseen, pukin sarviin ja pelottavaan tuohinaamariin ja kierteli Nuutin päivänä taloissa keräämässä joululta jääneet herkut. 


Saksalaispiirtäjä vaihtoi 1800-luvulla joulupukille piispan hiipan tilalle piippalakin. 1800-luvun lopulla Amerikassa pukki alkoi pukeutua punaiseen pukuun, jossa on valkoiset turkisreunat, ja tämän väriyhdistelmän myötä pukki päätyi 1931 Coca Colan mainoskampanjan mannekiiniksi. Mainoksen piirtäjä Haddon Sundblom oli muuten ahvenanmaalaista syntyperää. 


Vaikutteita pukin kiireiseen aattoyöhön on haettu myös pakanallisesta tarustosta. Joka vuosi skandinaaviset aasat matkasivat pimeän yön halki metsästämään pukkien vetämillä jylisevillä vaunuilla. Aattoyönä ulos uskaltautuneiden piti olla varuillaan, ettei tempautunut metsästysseurueen mukaan ja kadonnut iäksi. Kun Thor heilautti vasaraansa, taivaalla jyrisi ukkonen, ja nykyäänkin pukin kahden poron nimet ovat Ukkonen ja Salama. 1930-luvulla natsihallinto halusi häivyttää merkit juhlan päähenkilöstä ja yritti korvata Pyhän Nikolauksen maailmankuvaansa paremmin sopivalla mytologisella Odinilla. 


Joulupukilla on siis ollut monia vaiheita. Edelleen hän kuitenkin jakelee lahjoja kilteille lapsille ja aikuisille. Pukin elämästä aaton ulkopuolella ei paljon tiedetä. Ikävuosia hänellä tuntuu kuitenkin olevan paljon, sillä ei hän kysyttäessäkään ikäänsä kovin tarkkaan muista. Salaperäinen ja vähän jännittäväkin hahmo kaikki tyynni!


Lapsuudesta muistan, että pukilla oli nurin käännetty takki ja nahkasaappaat. Eräänä vuonna, ehkä noin viisivuotiaana, huomasin, että pukilla oli isoveljen ranneketju. Miten lie oli pukki saanut sen veljeltä lainaksi. Sittemmin näin myös komerossa hyvin paljon pukin partanaamaa muistuttavan naamarin. Kumma juttu! 


Tähän saakka joulupukki on joka vuosi ilmestynyt eteiseen kopistelemaan. Saa nähdä, löytääkö hän tiensä kotiovelle taas tänä vuonna. 

(Tiedot pukin vaiheista historianet.fi)










2 kommenttia:

  1. Vaikea ajatella pukkia muuksi, kuin siksi punapukuiseksi =) perinteinen punainen on niiiiiin joulua ♡♡♡♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se punanuttu taitaa tutuin ja yleisin olla. Hauska kuitenkin tietää, miten ulkomuoto on muuttunut aikojen saatossa. 😄

      Poista