lauantai 4. syyskuuta 2021

Joulun 2021 teemoista

Viime joulu vietettiin eristyksissä, joten tänä vuonna ihmiset haluavat iloita joulusta maailman avautumisen myötä. Globaalien terveysongelmien, ilmastonmuutoksen, digitaalisen kehityksen, nopeatahtisen elämän ja jatkuvan tavoitettavuuden keskellä kodista on tullut tärkeämpi kuin koskaan. Tänä vuonna haluamme mieluusti keskittyä elämän yksinkertaisiin ja ajattomiin traditioihin, juhlia joulua fyysisesti yhdessä perheen ja ystävien kanssa ja tehdä tästä joulusta ehkä kaikkien aikojen taianomaisimman.

Tänä vuonna pinnalla ovat ekologiset ja ympäristökysymykset. Ainakin ulkomailla on tarjolla hyväntekeväisyysadventtikalentereita, joissa on tietoa lahjoituskohteista. Joulunvietossa voi suosia luonnollisia, kierrätettyjä ja ympäristöä säästäviä materiaaleja käyttämällä esimerkiksi kangasta käärepaperina ja hankkimalla joulukortteja, joiden tuotanto on korvattu istuttamalla puita. 

Vihreitä arvoja voi toteuttaa suosimalla elämyslahjoja ja paikallisia yrityksiä. Ekologisena lahjana voi antaa vesiviljelysysteemin tai juustotarjottimen paikallisista juustoista. Säästäväisyys toteutuu myös muuntamalla ja yhdistelemällä jo olemassa olevia koristeita uusien ostamisen sijaan. 

Toinen teema tänä vuonna on kotitekoisuus, käsityöt ja DIY. Ennen joulua voi tehdä yhdessä suklaa- tai piparkakkutalon. Ruuanlaittotaitoinen voi loihtia runsaan jouluaterian, kirjoittaa käsin joulumenun ja tehdä personoidut paikkakortit valokuvista. Käsityön voi toteuttaa virkaten, polttokoristeluin, kaivertaen tai makramena esimerkiksi tähden muodossa. 

Itse tekemiseen innostavan lahjan voi antaa räätälöimällä puutarhanhoito-, maalaus-, käsityö-, askartelu- tai keramiikka-aiheisen boksin, johon kokoaa työvälineet, materiaalit ja ohjeet. Lahjaksi voi antaa myös valokuvakollaasin, itsetehdyn kirjan lahjansaajan synnyinpäivän tiedoista ja kuvista taikka kirjeitä, joista muodostuu tarina.

Tämän vuoden kolmas teema on kotikeskeisyys. Viime jouluna säästyimme olosuhteiden takia kiireeltä, jouluhulabaloolta ja pakkotilaisuuksilta. Tänä vuonna voi edelleen skipata epämieluisat jutut ja viettää perheen kanssa laatuaikaa vaikkapa joulun klassikkoelokuvien parissa. Työpaikkajuhlien sijaan työnantaja voi lähettää koteihin maistelupaketit ja järjestää viini- tai suklaamaistelun etätilaisuutena. Ystävien kanssa voi järjestää virtuaali-illalliset tai elokuvankatsomistilaisuuden gourmet-poppareineen netissä.

Viime vuonna monet juhlivat minimalistisesti, ja siksi tänä vuonna voi tehdä mieli täyttää koti koristeilla, “more is more”-henkisesti. Pandemia-aika sai meidät arvostamaan pieniä ja nostalgisia asioita, joten monet päätyvät penkomaan isovanhempien ullakoita löytääkseen tunteita herättäviä, ikonisia vintage-koristeita, joita voi yhdistellä nykyaikaisiin koristeisiin tuomaan kotoisaa tunnelmaa. Amerikassa tämän vuoden haluttu nostalgialöytö on keraaminen kuusi. Oli koristelu sitten millainen tahansa, itselle mieluinen koristelu pukee kodin jouluun.


Ideat on koottu seuraavista joulun 2021 trendejä esittelevistä nettilähteistä:

https://www.gathered.how/arts-crafts/christmas-trends/ (kolme ensimmäistä kuvaa täältä)

https://www.thursd.com/articles/these-are-the-top-christmas-decorating-trends-for-2021/

https://www.bhg.com/christmas/decorating/christmas-decor-trends/

5 kommenttia:

 1. Viime vuosina läntinen maailma on selvästi menossa vähemmän tavaran suuntaan. Minä ja mieheni ja myös aikuinen tyttäreni kärsimme kaikki tavaraähkystä ja olemmekin jo vuosia antaneet lahjaksi jotakin elämystä. Esim lounas jossakin tietyssä paikassa, yhteistä aikaa jonkun tietyn asian merkeissä jne. Ennemminkin joulusta nautitaan muiden asioiden kuin lahjojen kautta; läheisyys, tunnelma, valot, lumi, musiikki, koristelu, ruoat ja juomat, tv-ohjelmat. Mainitsemasi kotikeskeisyys on kyllä ihana asia ihan muutenkin, ainakin näin introvertin näkökulmasta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun lapset ovat jo isompia, ovat lahjasäkit huomattavasti pienentyneet.

   Itsekin mieluusti mökkiydyn kotiin. Liikoja ärsykkeitä pitää päästä välillä pakoon.

   Kävin katsomassa kommentin myötä blogisi. Sieltä löytyi ihania kuvia. Monet samat asiat ovat sydäntäni lähellä, kuten vanhat talot ja pihapiirit, 😃

   Poista
  2. Kiitos! :) Samanhenkisyyttä selvästi!

   Poista
 2. Olipa hyvä kirjoitus! Meillä on nyt just noin. Nyt kokoonnumme kaikki vaavin ympärille hänen ensimmäiseen jouluunsa. Viime vuonna kaikki kaatui yhden ihmisen ja yhden koiran äkkisairastumiseen ja korona vielä varjona yllä, joten jäimme kotiin, emmekä voineet kutsua ketään, koska olimme lähdössä viettämään helmikuun joulua Lohjalle rokottamattomien nuorten luo. Nyt Merikin saa viimeisen rokotuksensa jo lokakuulla, juuri ennen Baben syntymää.

  Olin ennen kova touhottamaan pukeutumisen yms. kanssa. Nyt varmistin tyttäreltä jo ajoissa, että 'saanko olla villasukissa?' Saan kuulemma.

  Minä en ole hyvä kutomaan/neulomaan, mutta minulla on ystävänä henkilö, joka on pyydetty vaikka minne kisoihin, vaan ei lähde. Nyt hän kutoo tilaustyönä kaikille perheessäni erityiset villasukat, kuten teki, kun lähdin sytoihin. Sain sydänvillasukat ja vielä toisetkin, nyt hän kutoo minulle sitä norjalaista villapuseroa. Kaikki saavat jotain yllätystä, josta neuleen kuviot kertovat. Esim. Sirius -niminen saa sukat, joissa tähtiä etc. etc.Minä kyllä kudon vielä yhden pitkän oranssin kaulaliinan, koska oli 3 Teddyä jäljellä. Sen saa porukasta hän, joka tykkää tosi paljon väreistä. Aion laittaa pehmeän paketin mukaan myös sitten suklaata yms. pientä. Muistan jouluna yleensä sekä Pelastusarmeijaa että eläinsuojelua.

  Meillä on ollut ihan lahjattomia joulujakin, mutta nyt kun olemme kutsutut tyttäremme jouluun ja hän emännöi, vien pehmeitä paketteja, suklaata ja kirjoja. Sekä omamarinoimat yrttivalkosipulisilakat ja lanttulaatikon edesmenneen anopin ohjeella. Tytär on joulun lapsi ja hän saakin jokavuotisen Ikeakorttinsa ja pienen rahatuen, kunnes on vakityö. Toinen on jouluna eli Ikea ja toinen menee synttäripäivänä tilille.

  Oi, minusta joulu on kuin viides vuoden aika. Ja joulu voitaisiin alkaa kirjoittaa isolla J:llä. Oi jouluyö!!!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten taianomainen joulu teille tuleekaan, kun ihastelette vain pikkunyyttiä! 💝 Se on paras lahja. Esikoiseni syntyi joulupäivänä tai siis joulupäivän iltana vähän ennen 23:a, lähes vuorokausi siinä kului. Matkaa sairaalaan oli 170 kilometriä, joten hyvissä ajoin oli lähdettävä. Oli mutkiakin matkassa, mutta vihdoin poika saatiin turvallisesti maailmaan. ❤️

   Minäkään en osaa neuloa, tai kutoa, mutta onneksi äiti kutoo sukat koko suvulle vielä yhdeksänkymppisenäkin. Joskus olen ostanut myyjäisistä palmikkoneuleisia polveen asti -sukkia. 🧦

   Parikymmentä joulua ollaan vietetty yhdessä tässä talossa. Enää en taitaisi osata muualle mennäkään. Paitsi ehkä omien lasten luo sitten joskus, kun ovat omissa huusholleissaan. Jos kutsuvat. Mökille on joskus ajateltu mennä jouluna. Siinä on vaan kova lämmittäminen, jos talvella menisi. Mutta joskus... ❄️

   Korona saattoi muuttaa ihmisten tottumuksia pysyvämminkin. Ei tarvitse paljon: läheiset, tunnelma, koristeet, hyvä ruoka, vähän musiikkia ja elokuvia. Rauhaa ja lämpöä! 🌠

   Poista