perjantai 22. syyskuuta 2023

Kuvittaja Lars Carlsson - joulukorttimestari

Täytyy tunnustaa, että tämän taiteilijan kortteja olen usein sekoittanut Jenny Nyströmin tonttukortteihin. Se ei ole ihme, sillä ruotsalainen Lars Carlsson mainitaan Nyströmin työn jatkajaksi.

Lars Carlsson (1921 - 2002) kasvoi Taalainmaalla. Hänen uransa alkoi juoksupoikana ja tilapäisenä koristemaalarina. Sitten hänet palkattiin posliininmaalaajaksi Rörstrandin posliinitehtaaseen. 

Joulukortteja Carlsson alkoi maalata 1940-luvun lopulla. Hän rakasti tonttuja ja maalasikin tonttuja merkittävän määrän. Joulukorttien lisäksi hän maalasi pääsiäis- ja onnittelukortteja, ja vielä viisikymmentä vuotta myöhemmin kortteja on tuotannossa. Hän signeerasi töitään nimensä lisäksi merkinnöillä Lasse, LC, Fingal, CL ja Marie.



Carlssonin skandinaavisia perinteitä kunnioittava tonttu on saduista tuttu eläväinen, pieni, laiha mystinen hahmo. Tontuilla on usein yllään puna-vihreät vaatteet, suipot kengät ja kasvoilla salaperäinen ilme.


Korttien lisäksi Carlsson kirjoitti ja kuvitti jouluteemaisia lastenkirjoja, joista on suomennettu ainakin Tontun omenajahti ja Antin jouluseikkailu. Hän on myös piirtänyt taustoja elokuviin. 

Lars Carlsson suunnitteli skandinaavisia astiastoja tuottavan Fyrklövernin kaikki posliinitontut ja piirsi Perinnejoulu-astiaston tonttuaiheet. Carlssonin tonttuja löytyy myös joulutauluista, lahjapapereista, tarjottimista ja monista muista jouluesineistä. 


Vanhoilla päivillään Carlsson asui Arvikan kunnassa, jolle hän lahjoitti suuren osan alkuperäiskuvistaan. 




6 kommenttia:

  1. Niin paljon ihania kortteja. Olemme kuitenkin nyt päättäneet, että kortit lähetämme vain suvun nuorimmalle eli Casper ja äidilleni, joka suvun vanhin. No sen verran lipsahti, että naapurit kuten ennenkin ja pari muuta vielä. Olen armoton antamaan lahjoja läheisilleni heidän makuunsa.. Tulee aika, jolloin kortteja ja kirjeitä ei lähetetä, niinpä koska olen säästänyt kaikki saamani kirjeet ja kortit myös osan mummoni Amandan korteista ja osan isäni korteista, ne säilytetään, koska monissa on ihania tarinoita saatu mahtumaan. Läpinäkyvä muovilaatikko, jossa on alla pyörät ja sinne ne kipataan ja päälle sisälle tulee viesti, että niitä ei ikinä saa hävittää, Siellä on kirjeitä ystävältäni Persiasta ja ihan hovin liepeiltä, ensimmäinen kirjeenvaihtokaveri oli Ranskasta, vaikka en lukenut ranskaa. Osoite oli Versailles. Hauskin on kuin nykyajan vastakohta: Asuimme jonkin aikaa Kerimäellä auttamassa erästä sukulaistamme ja minulla oli kova ikävä isän äitiä Amandaa Säkylässä. Olin kirjoittanut korttiin, en ollut vielä edes koulussa: Mummolle, Säkylä, Katinhäntä, Leena. Sillin oli ajat hellemmät ja ikuinen stressi ja vöyhötys poissa. Rauhaa. Ruotsalaiset kortit ovat usein jotenkin aidompia.. Eikös tontut olleet kauan sitten harmaanuttuisia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kortit ovat ihania, varsinkin joulukortit! Meilläkin on vuosien mittaan vähentynyt lähetettävien korttien määrä, mutta kyllä niitä edelleen parikymmentä lähtee. Minäkin olen säästänyt kaikki korttini ja kirjeeni, kuten äitinikin. Miehen edesmenneen mummon joulukortit sain, kun minun tiedettiin niistä pitävän. Antiikkiliikkeistä metsästelen sitten lisää vanhoja joulukortteja.
      Minulla ei ole ollut oikeastaan ulkomailta kirjeystäviä. Tai alakoulussa meille jaettiin yhteystiedot, ja kirjoitin ja sain kirjeen Madagaskarilta. Se oli sen ajan kv-toimintaa. 😀
      Ruotsalaiset kortit ovat hienoja! Seuraava postaus koskee kaunista suomalaista kuvitusta.
      Kyllä niillä tontuilla taisi alkuun olla aika harmaat vaatteet, kun ei vanhaan aikaan värjäilty nykymalliin vaatteita (myrkyillä). Luomuja olivat tontut! 🧑‍🎄
      Mukavaa viikonloppua! ☀️

      Poista
  2. Carl Larssonista Lars Carlssoniin... 😀
    Aivan ihania kuvia Carlssonkin on tehnyt. Jotkut noista tonttukuvista näyttävät niin tutuilta, että meilläkin on varmaan joitakin hänen maalaamiaan kortteja. Hempeät pikkuenkelit ovat myös kerrassaan suloisia.
    Toivottavasti joulukorttien lähettäminen ei kokonaan lopu. Posti kyllä saa minutkin vähentämään kirjepostin lähettämistä. Kortin tai tavallisen kirjeen lähettäminen maksaa nyt 2,30 euroa, joulukorteillehan on toki halvempi maksu, varmaankin.
    Minäkin säästän saamamme joulukortit, mutta vanhimmat meidän perheen saamat kortit ovat vielä kateissa. Toivottavasti ne jostain löytyvät.
    Ihanaa syyskuista lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Hauska, että LC käytti välillä myös nimimerkkiä CL. 😄

      Näihin klassikkoteoksiin on varmasti jokainen törmännyt. Löytyi kuitenkin muitakin aiheita, vaikka pääpaino olikin tontuissa.

      Olisi kyllä todella harmi, jos joulukorttiperinne päättyisi meidän sukupolvemme myötä. Jokin joulukorttien uusi tuleminen pitäisi kehittää. 🤔

      Toivotaan, että aarteet vielä löytyy! 🤞🏻Minä hävitin kerran muutossa esikoisen vauvakirjan. 😫 Onneksi hän sai vauvana kaksi vauvakirjaa ja toinen säilyi, mutta osittain eri juttuja niihin oli kirjoitettu.

      Kaunista viikonloppua! 🌼

      Poista
  3. ihanaa kuvitusta."sorruin" taas noihin lautasiin kirpparilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh, astiat ovat niin kauniita! Aika tyyriitä ne alun perin ovat, mutta kirpparilta olisi kiva löytää näitä. Sinä olet tehnyt hyviä löytöjä! 👍🏻

      Poista