maanantai 18. syyskuuta 2023

Taiteilija Jenny Nyström - ”tonttujen äiti”

Joulukortin historiaesittelyn yhteydessä huomasin, että vaikka Jenny Nyströmin kädenjäki joulukorteissa on helposti tunnistettava, itse henkilöstä en tiedä mitään. Tokihan ”tonttujen äidiksikin” tituleeratusta taiteilijasta täytyy siis ottaa selvää.

Jenny Nyström (1864 - 1946) eli 92-vuotiaaksi ja teki taidetta useita vuosikymmeniä.

Jenny Nyström on pohjoismaisen ystävällisen, lahjoja jakavan tonttuhahmon luoja. Hän liitti joulukorttien ja lehtien kuvituksiinsa aineksia kansanperinteestä. Taiteilijalla oli ikoninen merkitys ruotsalaisten ajatuksille joulunvietosta.

Nyström opiskeli taidetta Göteborgissa, Tukholmassa ja Pariisissa. Hänellä oli vankka akateeminen taidekoulutus aikana, jolloin naisen elämä keskittyi yleensä kodin sisälle. Hän maalasi niin akateemisia maalauksia, muotokuvia, kortteja kuin kirjojen ja lehtien kuvituksiakin.Nyström kuvasi lasten elämää lämmöllä ja empatialla. Hän halusi antaa lapsille ja aikuisille kurkistuksen auringon itäpuolella ja kuun länsipuolella olevasta kauniista maasta, josta hänen äitinsä kertoi satuja lapsuuden idyllisessä Kalmarissa. Taiteilijan humoristisuus näkyy tonttukuvissa, joissa on eksoottisia eläimiä tai hassuja possuja.
Jenny Nyström avioitui 33-vuotiaana Daniel Stoopendaalin kanssa. Mies ei tuberkuloosin takia valmistunut lääkäriopinnoistaan, joten Jenny elätti perheen taiteellaan. Kotona perheellä oli apuna Jennyn äidin serkku, joka oli hoitanut jo Jennyä pienenä. 

Pariskunnan pojasta Curt Nyström Stoopendaalista tuli myös joulukortti- ja julistetaiteilija, ja hänen taiteellinen tyylinsä oli samankaltainen äitinsä kanssa. Myös aviomiehen veli ryhtyi korttitaiteilijaksi Jennyn inspiroimana. Suomalaiset taiteilijat Rudolf Koivu ja Martta Wendelin saivat niin ikään vaikutteita Nyströmiltä. 


Seuraavat kaksi joulukorttia ovat Curt Nyström-Stoopendaalin (1893 - 1965) maalaamia. Näistä voi verrata äidin ja pojan tyyliä. 


Jenny Nyström oli monipuolinen taiteilija, taitava liikenainen ja pohjoismaisen korttikuvituksen edelläkävijä. Vaikka hänen kuvansa saattavat herättää nostalgisia muistoja, hän oli hyvin moderni ja aikaansa seuraava nainen. Tontuillakin reki saattoi vaihtua ajan mukaan autoon tai lentokoneeseen. 

Loppujen lopuksi Jenny Nyströmistä tuli Ruotsin tuotteliain taidemaalari ja kuvittaja, ja hänen maalaamiaan kuvia on noin 10 000. Teoksia kaupataan edelleen antikvariaateissa ja huutokaupoissa, ja niistä tehdään uusintapainoksia.2 kommenttia:

  1. Jenny Nyström sekä Rudolf Koivu ja Martta Wendelin ovat luoneet ihania, taianomaisia maailmoja kortteihin, lehtiin ja kirjoihin ja tehneet elämästämme suloisempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. He ovat kyllä joulukuvaston kivijalkoja, kuten myös Karl Larsson ja Lars Carlsson, joiden nimet ovat hauskasti samankaltaiset. 😄

      Poista