perjantai 8. syyskuuta 2023

Neitsyt Marian syntymäpäivä

 ”Tämä päivä on koko maailman ilon alku. 

   Tänään puhaltavat pelastusta enteilevät tuulet.”

Tänään juhlitaan ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa Neitsyt Marian syntymäpäivää. Maria syntyi kauan lapsettomina olleille iäkkäille vanhemmilleen Joakimille ja Annalle Nasaretissa. Vanhemmat olivat Daavidin ja Aaronin sukua, eli Marian esi-isissä oli sekä pappeja että kuninkaita. 

Neitsyt Mariaa kunnioitetaan Vapahtajan synnyttäjänä, Jeesuksen äitinä, kristittyjen esikuvana ja kristinuskon äitinä. Maria suostui tehtäväänsä tavattuaan enkeli Gabrielin ja ilmoitti olevansa ’ Herran palvelijatar’. Hänellä on näin keskeinen osa pelastushistoriassa.

Neitsyt Maria on pyhimysten hierarkian huippu, taivaan valtiatar, enkelten kuningatar, osa ihmiskuntaa mutta lähempänä Jumalaa kuin muut ihmiset. Siksi katsomalla Jumalan suuntaan näkee myös välissä Marian. Hänellä on erityinen välittäjän rooli, jossa hän rukoilee ihmisten puolesta.

Aiheeseen liittyvä musiikkisuositus: kazakstanilainen superlaulaja Dimash, Ave Maria

Suosittu aihe taiteessa on ollut komen sukupolven perhekuva: Marian äiti Anna, Maria ja Jeesus-lapsi (Leonardo da Vinci, 1508)


9 kommenttia:

 1. Kiitos kauniista ja mielenkiintoisesta postauksesta.
  Mukavaa syyskuista lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei uudelleen! Nyt vasta luin kommenttisi. Suurkiitos siitä! Tarkoitatko sivustojen seurannan estolla jotain, joka tehdään selaimen asetuksissa? Tämä oli minulle aivan uusi asia! :)

   Poista
  2. Minä tein sen Ipadillä sen omissa asetuksissa. Sieltä Safari-kohdasta piti klikata pois kohta Estä seuranta sivustojen välillä. Vähän kryptisesti ilmaistu tuo eli poistamalla aktivointi sallitaan seuranta. 😄

   Poista
  3. Kiitos vastauksesta! Minä käytän Chromea ja löysin sieltä asetuksia kolmannen osapuolen eväisteistä, Do not track yms. En tiedä olisivatko ne, joilla on ollut vaikeuksia jättää kommentteja, muuttaneet näitä asetuksia. Täytyy koettaa selvittää. 😀

   Poista
  4. Joo, just nuo kolmannen osapuolen evästeet pitää käsittääkseni sallia, kun luin ohjeistuksia. 😀

   Poista
 2. Mielenkiintoisia pohdintoja. Kun katsomme Mariaan, meidän tulisi nähdä Kristus. Monesti kuitenkin tuntuu, että niissä maissa ja niissä kirkoissa joissa Maria korostuu, Jeesuksen merkitys pienenee. Pelastus on kuitenkin vain Kristuksessa, eikä Maria ole reformoidun kristillisen käsityksen mukaan sen kummemmin rukousten kohde kuin kanssalunastajakaan. Kunhan huomaisimme tuon nuoren naisen, joka otti saamansa kutsun vastaan ja halusi palvella Elävää Jumalaa. Petra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Itse samastun Neitsyt Marian äitiyteen. Opinkappaleita en osaa syvällisesti avata, mutta ortodoksisuudessa Kristus ja Jumalanäiti eivät kilpaile keskenään (lisää esim. https://www.tsasouna.net/FI/2012/02/04/neitsyt-marian-asema-ortodoksisessa-kirkossa/). Katolisuudessa Marian merkitys on ”korotetumpi”.

   Poista