sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivää ja pataleipää

Hyvää itsenäisyyspäivää ja toista adventtisunnuntaita kaikille lukijoille!

Aamupäivän aloitimme vasta paistetulla pataleivällä, jota useiden blogien innoittamana uskaltauduin kokeilemaan. Leivän tein sämpylä- ja hiivaleipäjauhoista ja mukaan laitoin puoli desiä sokeroimatonta mysliä, jossa on kurpitsan ja auringonkukan siemeniä (merkki Finax). Perusohje oli K-ruuan nettisivuilta. Sieltä Milla vinkkasi myös jouluisen pataleivän ohjeen, jota pitää joskus kokeilla.

Kultakeramiikan keraaminen pata hoiti hommansa hyvin. Sipaisin pohjan ja reunat öljyllä, ja leipä irtosi ongelmitta. Seuraavalla kerralla ajattelin paistaa leipää kannen kanssa hieman kauemmin, ehkä 40 minuuttia, jotta sisus kypsyy hieman enemmän. Pelkillä vehnäjauhoilla puoli tuntia kannen kanssa (ja 15 minuuttia ilman kantta) riittänee, mutta koska mukana oli muutakin, aikaa kannattaa pidentää hieman. Leipä maistui makoisalta lämpimänä ja runsaalla levitteellä, ja kuori oli ihanan rapsakka.

Joulusiivoukset ovat yhtä komeroa vaille valmiit. Miehelle jää vielä saunanpesu. Joulukortit haemme tänään joulumarkkinoilta vanhasta kaupungista, ja sitten on vielä vähän runo- ja osoitepuuhaa ennen kuin kortit saa postiin. Tänä vuonna tarkoitus olisi hoitaa homma ennen viimeistä iltaa.

Kynttilät kiinnitin eilen ikkunoihin itsenäisyyspäivää juhlistamaan. Joulukalentereita on availtu, ja Ylen joulukalenteri katsellaan Areenasta, koska koko sakki nukkui kerrankin myöhään. Nyt on mukavan leppoisa ja jouluinen olo. Toivottavasti sinullakin!

4 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää pataleipä! Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvältä maistui myös jäähtyneenä ja maistui koko perheelle :)

   Poista
 2. Näyttääpä hyvältä! Vastapaistetussa leivässä on jonkinlaista taikaa, kunpa sitä jaksaisi tehdä useamminkin kuin vain näin joulun alla...Pitäisi ryhdistäytyä ensi vuoden puolella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojat ja mies tekivät heti tilauksen seuraavasta, kun leipä oli syöty. Aamulla ei vain ehdi paistaa ennen töihinlähtöä, joten viikonlopuksi seuraava menee :)

   Poista