maanantai 10. marraskuuta 2014

Joulun ajan säveliä

Joulutunnelmaan kuuluu olennaisena joulumusiikki. Kaikista jouluisimpia levyjä ei ehkä vielä syksyllä viitsi kuunnella, mutta hieman tunnelmallisempaa ja talvisempaa musiikkia kaipaa kuitenkin jo lokakuusta alkaen. Meidän levylautasellamme soivat muun muassa seuraavat levyt:
Stingin If On a Winter's Night (2009) luo ihanan talvisia sävyjä. Kate Bushin koko tuotanto sopii syksyisiin iltoihin. Kuvassa Kate Bushilta ovat tuplalevy Aerial (2005) sekä liikuttavan herkkä 50 Words For Snow (2011). Hiljaisuuden harmonia -kokoelmassa (2012) on kolme tunnelmallista levyä: kelttiläinen, yön ja tasapainoisen hiljaisuuden harmonia. Näistä varsinkin ensimmäinen on todella sadunomainen ja kaunis. 

Kun siirrytään varsinaisiin joululevyihin, ehdottomia suosikkejani ovat Rajattoman joululevyt. Joulu-levyllä (2003, 2013) on 22 joululaulua. Suurin osa on tunnelmallisia, kuten Ja neitsyt pikku poijuttansa (josta olenkin postannut aiemmin otsikolla Neitsyt Marian osa), osa taas kepeämpiä, kuten Joulun neiet. Rajattoman upean Jouluyö-levyn (2011) kohokohtia ovat Seimen ääressä, Kuninkaat kulkevat, katsokaa!, Kuu hohtaa ja sokerina pohjalla Hiljainen on jouluyö. Levyltä löytyy myös ihastuttava versio Walking in the Air -kappaleesta. Jopa oma joululauluinhokkini The little Drummer Boy on Rajattoman sovituksena hyvä.

Takuuvarmoja jouluhengen nostattajia ovat tietysti monipuoliset Kaikkien aikojen paras joululevy (2008) ja Kaikkien aikojen paras joululevy 2 (2011). Kummassakin on kolme levyllistä eli kokonaiset 60 erityylistä joululaulua per kokoelma. Kolmaskin osa näitä on jo ilmestynyt, mutta takakannen perusteella en viime vuonna syttynyt viimeisimmälle.Levyhyllyn hengellisempää osastoa ovat Juha Tapion takuuvarma levy Joululauluja (2012), kolmen CD:n kokoelma Tulkoon joulu (2011), jossa esiintyvät muun muassa Marika Krook, Lenni-Kalle Taipale Trio, Jukka Leppilampi ja monia kuoroja, Nina Åströmin Merry Christmas Jesus (2001) sekä Gregorian Chants (1996) niille, jotka pitävät gregoriaanisesta kirkkomusiikista.

Kevyempää musiikkia puolestaan voi kuulla Suvi Teräsniskan Tulkoon joulu -levyltä (2009), jonka parhaimmistoa mielestäni ovat Yö on kuulas, Joulun lapsi ja Hiljaisuus. Häneltähän on juuri ilmestynyt uusi joululevy, joka ehkä on omallakin hankintalistallani. Elämäni paras joulu -kokoelman (2004) esiintyjäkaartissa ovat muun muassa Hassisen kone, Pauli Hanhiniemi & Normaalijätkät ja Neumann & Cantores Minores. Raskasta musiikkia taas edustaa heavy-tyylillä Raskaampaa joulua -levy (2006). Englanninkielisestä joulumusiikista pitäviä saattaisi miellyttää neljän CD:n 101 Christmas Songs -kokoelma (2007), jossa on esiintyjiä Nat 'King' Colesta, Ella Fitzgeraldista ja Dean Martinista Paul Mc Cartneyyn ja The Beach Boysiin.

4 kommenttia:

 1. Hieno joululevykokoelma sinulla! Paljon ihanaa musiikkia täynnä joulutunnelmaa. Itsellänikin täällä soi taustalla Rajattoman joululaulut juuri nyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajaton on kyllä ihan huippu :) Muutamia vanhempia sekalaisia joululevyjä jäi vielä esittelemättä lukijoiden säästämiseksi ;)

   Ikävästi fontti muuttuu kesken tekstin eikä Bloggerista saanut sitä millään muuttumaan oletusfontiksi. Vinkkaisitteko, jos tiedätte konstin!

   Poista
 2. Ihania joulu cd:tä!! <3 Kyllä joulumusiikki tuo niin upean tunnelman. Itse tuossa juuri miehelleni sanoin, että olis ihanaa, kun sais itselleenkin cd:t, nykyään tulee kuunneltua niin paljon tuolta youtubesta, mutta olis ihanaa saada soittimeenkin joulumusiikkia. Täytyykin kaivaa omat cd:t esille. Siitä on tosi pitkä aika, kun niitä oon viimeksi kuunnellut.
  Suvi Teräsniskan Jouluna taas lapsi olla saan laulu on aivan ihana. En muista, että oliko tuon niminen, mutta sanat menee noin. Se on mun suosikki.

  Mulla on käynyt myös noin, että fontti muuttuu kesken tekstin. Mutta se tekee sen aina, kun on kopioinut muualta. Itse usein kirjoitan tekstit, vaikka siihen meneekin enempi aikaa.... Mieheni on graafikko ja hän yritti kans saada jotain selvyyttä tähän hommaan. Sai jotenkin tosi monien mutkien kautta sen tehtyä. Yksi, miten oon joskus tehnyt, niin on kirjoittanut tekstin ensin tekstinkäsittely ohjelmaan ja sieltä kopsannut. Joskus onnistuu, joskus ei. Mutta kaikista helpoimmin siis saan sen niin, että vaan kirjoitan ne tekstit, enkä kopioi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä hankitaan paljon CD:itä. Olemme ehkä vähän vanhanaikaisia siinä, mutta voi sitten kuunnella autossakin ja olkkarissa isoista kaiuttimista kätevästi. Vaikka kyllähän Youtubestakin saa isoihin kaiuttimiin musiikin sellaisella härpäkkeellä :)

   Nuo tekstit ovat kyllä kaikki omaa eli en ole kopioinut mistään, mutta luulen, että tuossa kuvien lisäämisvaiheessa Blogger nappaa joihinkin tekstinkohtiin väärän fontin. No, yritän vielä selvitellä...

   Poista