Tämänpäiväisessä kortissa enkelilapset ovat ryhtyneet musisoimaan. Varmasti soittavat suloisia taivaallisia säveliä:
Kortista tulivat mieleen alakoulujoulut pienellä kyläkoululla. Joulujuhlien ohjelmanumeroiden harjoitteleminen aloitettiin hyvissä ajoin. Tulivathan juhlaan niin vanhemmat kuin monet muutkin kyläläiset. Ohjelmanumerot valittiin, tonttu- ja keijukaispuvut kaivettiin esiin, jumppasalin verhoihin kiinnitettiin hakaneuloilla hopeapaperista leikattuja tähtiä ja lopulta tuolit ullakolta ja penkit seinustoilta kannettiin saliin riveihin.
Koska koululla oli yhteensä vain kolmisenkymmentä oppilasta, ohjelmanumeroita riitti kullekin kolmesta yhdysluokasta. Yhdellä oli tehtävänä valmistella joulukuvaelma. Kotoa tuotiin saunatakkeja tietäjien, paimenien ja Josefin asuksi ja pyyhkeitä kiinnitettiin otsavanteilla. Enkeli puki varovasti harsopuvun, siivet ja hopeapunoksesta kierretyn sädekehän. Maria ja Joosef asettelivat vauvanuken oljille. Ensimmäisellä tai toisella luokalla lausuin evankeliumin, ja yhdellä harjoituskerralla sanoin vahingossa ”majaa sijatalossa”. Sitten saikin jännittää, että meneekö esityksessä oikein. Onneksi meni!
Kun opettajat saivat tietää soittoharrastuksestani, harjoittelimme koulun juhliin toisen soittajan kanssa soittoesityksiä. Kuutosella olin luokan muiden tyttöjen kanssa enkeli ja ykkösen pojat olivat tonttuja ja esitimme tanssiesityksen. Pari kertaa lausuin runon. Siihen aikaan ei saanut olla paperia mukana, vaan runot esitettiin ulkoa. Opettaja neuvoi lausumista, ettei runosta tule ”tankkaava”.
Luokat tietysti myös lauloivat. Oli kivaa, jos oma yhdysluokka oli saanut esitettäväksi jonkin ”uuden” joululaulun, kuten Sinivuorten yön tai Tonttuparaatin (”Jo pipolakki ja punatakki…”) Yleisö tietysti odotti myös perinteisiä Joulupuu on rakennettu, Jouluyö juhlayö, Hiljaa hiljaa ja Maa on niin kaunis -esityksiä.
Juhlassa oli aina ainakin yksi joulunäytelmä. Siinä oli paljon ulkoa opettelemista. Esitin jonakin vuonna joulupukin muoria ja useina vuosina tonttua. Siihen aikaan minulla oli hyvä muisti, joten opin helposti vuorosanat. Jotkut katsojat olivat vanhemmilleni kehuneet, että teidän tytön ääni kuuluu peräpenkille saakka. Seuraavan vuoden näytelmään luokka äänesti minulle poron osan. Sehän ei mikään haitta ollut: eipä tarvinnut opetella yhtään vuorosanaa ja osa oli hupainen.
Juhlailta huipentui pukin vierailuun. Hänelle laulettiin tietysti Joulupukki, joulupukki, ja lahjaksi saimme perinteiset joulupussit eli paperipussit, joissa oli omena, tähtitorttu tai pipari ja taisi olla suklaakonvehtikin. Todistukset oli jaettu jo ennen juhlia koulupäivän aikana. Lopuksi laulettiin vielä yhteislauluna Enkeli taivaan lausui näin, josta viimeinen säkeistö juhlavasti seisten. Sitten saimme kirmata juhlaa varten hankitussa asussa (alimmilla luokilla juhlamekko ja uudet valkoiset sukkahousut) vanhempien luokse katsomoon ja sitten kotiin joululoman viettoon.
Aah – joulujuhlat! ❤️ Ja sitten nuo ruskeat paperipussit, joissa oli juuri omena ja pipari ainakin! Mitä ihania muistoja. Ja vähän ahdistaviakin, sillä olin koulun näytelmäkerhossa, ja vaikka näytteleminen oli toisaalta kivaa, niin jännitys meinasi ottaa aina joulujuhlissa yliotteen. Muistanko vuorosanat tai mokaanko jotenkin. 🤭 Järjestetäänköhän kouluissa tämäntyylisiä joulujuhlia enää ollenkaan?
VastaaPoistaYhteisiä muistoja löytyy! 🧑🏻🎄 Minä en muista jännittäneeni esityksiä huonolla tavalla, jännittynyttä odotusta kyllä oli ilmassa. Yläkouluaikaan ja vielä yliopistossa kyllä jännitin puhe-esityksiä ja muuta aika tavalla. Siitäkin työn myötä sittemmin pääsin vihdoin eroon.
PoistaKuopuskin siirtyi syksyllä peruskoulusta opiskelijaksi. Pojat olivat 3. - 9. luokalle musiikkiluokassa, eli heillä oli aina kevät- ja joulukonsertit koululla ja konservatoriolla. Viitosen pojat kiersivät myös koko kaupungissa Tiernapoika-keikoilla ja tytöt kuorokeikoilla, ja he keräsivät näin luokkaretkirahaa. Päiväkodissa ja alkuopetuksessa oli kyllä monenlaisia esityksiä: tonttuleikkejä, runoja ja muuta. Esikoisen yläkoulu- ja lukioaikoina oli suuria musikaaliproduktioita, joissa hän näytteli. Lasten esityksiä oli kouluvuosien aikana ilo seurata katsomosta, ja kyllä monessa kohtaa tuli myös liikutuksen kyyneleitä. 😀
Kylläpä kerroit mukaansatempaavasti, oikein elin mukana 🍎 "Majaa sijatalossa" on kerrassaan liikuttava, vaikka hauska.
VastaaPoistaJoulukortissa miellyttää rumpu, muuten en voisi enkelikuoroon liittyä kun hallitsen vain rytmisoittimia 😀🎼
"Sinivuorten yö" tuntuu tutulta vaikka en saa muista sanoista kiinni. En ole kuunnellut suomenkielisiä joululauluja varmaan sitten kouluaikojen. Täytynee googlata.
Meidän keskimmäinenkin soitti kouluaikoina rumpuja. Esikoisen instrumentti oli pasuuna. Kuopuksen kosketinsoitin- ja sähkökitaraopinnot jatkuvat edelleen konservatorion ammattilinjalla isänsä jalanjäljillä. Musisointi siis onneksi jatkuu meidänkin talossa edelleen. 🎶
PoistaSinivuorten yö näyttäisi olevan ruotsiksi Jultomtarnas marsch. Olisiko tuttu sillä nimellä? 🧑🏻🎄
Minäkin olen hiukan soittanut rumpuja (aikuisena 🙂), sain yhtenä vuonna setin lainaksi tutuilta. Hienoa että musisoitte!
PoistaKiitti musiikkivinkeistä, kuuntelin sen Tomas Ledinin ja kaunis oli. Sinivuorten yön olen kauan sitten kuullut vain suomeksi, mutta nytpä lähden heti kohta googlaamaan tuon Jultomtarnas marsch! Kiva kiva...
Minäkin olen soittanut kouluaikana harmonikkaa, mutta enää ei sujuisi. Musiikin kanssa olemme tekemisissä eri tavoin koko perhe: soittamista, omaa musiikkia jne. 🎶 Hyvä, että suositukseni miellytti. 👍🏻
PoistaIik, aivan ihania muisteluita! Tässä oli niin paljon tuttua! ❤️
VastaaPoistaMeillä oli alakoulussa opettajia, jotka olivat todella innostuneita esittävistä taiteista. Niinpä näyteltiin, lausuttiin runoja, laulettiin kuoro- ja yksinlauluja, soitettiin pienenä orkesterina.
Jouluevankeliumi luettiin tietysti myös, ja tosiaan laulettiin "Enkeli taivaan"... ja saatiin ne ihanat pussit omenoineen ja piparkakkuineen.
Kyllä nelapsuuden joulujuhlat ovat lähtemättöminä mielessä. ✨ Opettajilla on tosiaan iso homma vetää koko paletti kunnialla läpi. Harjoittelu pitää aloittaa hyvissä ajoin.
PoistaSaattoi muuten olla, että joulupussissa oli pipari eikä torttu, tai sitten se vaihteli. Se oli myös ihanaa, että kaikki katsomossakin olevat lapset saivat pukilta joulupussit. Meillä oli siihen aikaan oma keittäjä (ajatella!), joka loihti hyvien kouluruokien lisäksi herkut pussiin. Meidän lasten alakouluaikaan pussit jaettiin viimeisen, lyhyen koulupäivän aikana. 😀
Meillä oli pussissa taatusti piparkakku, helpompi syödä ja vähemmän sotkua kuin joulutortussa. 😉
PoistaNiin se varmasti oli. 😄
PoistaMiten ihania muisteloita! Mulla tuli ihan haikee olo, kun tuli niin elävästi mieleen oman kyläkoulun juhlat 1970-80-lukujen taitteessa! Luulen, ettei sellaista tunnelmaa enää kouluissa ole. Varmaankin oman aikani tunnelma oli lähempänä isäni kouluaikoja 1930-40-luvuilla, kuin nykyaikaa.
VastaaPoistaItse jännitin hurjasti esiintymisiä ja niin teen yhä, joten kiemurtelin mahdollisimman pieneen osaan, jos oli pakko esiintyä ylipäätään. Yleensä kyllä oli. Hassua kyllä, en muista muuta kuin neljännen luokan enkeliroolin. Ehkä jännitin niin paljon ja olin joku tonttu toisten joukossa, ettei jäänyt muistikuvaa. Mutta se kaikki; valaistus, tuoksut, kuhina, hartaus… oi että! 🎅🏻🎼🕯️🎁🍎
Minä sanon aina, että elin 50-lukulaisen lapsuuden, vaikka synnyinkin 70-luvulla. Kodin sisustus ja elämänmeno sekä kyläkoulun miljöö olivat aika samanlaisia kuin isommilla sisaruksilla. Nykyään kaikki muuttuu paljon nopeammalla syklillä.
PoistaEntisajan kuusijuhlissa oli tunnelmaa. Ehkä nykylapset ajattelevat sitten keski-ikäisinä samalla tavalla omista joulujuhlistaan. 😃🎄✨
Minä muistan, miten seisoin käsi ojossa joulukuusta kohti ja lausuin "Oi kuusipuu..", sen pitemmälle en muista, päälläni sammalenvihreä samettimekko valkoisin pitsikauluksin, äidin ompelema. Voi kun se olisi tallella, kaipaan yhä sitä materiaalia ja väriä.
VastaaPoistaAloitin kouluni 1957 ja meidän perheestä ajeltiin kuusijuhlaan reellä, ihanasti peiteltyinä. Kaikki osallistuivat perhekunnittain. Kuusijuhlassa jaettiin ohjelmaosuuden jälkeen juhlavieraiden toisilleen pukinkonttiin tuomia joulukortteja ja pikkulahjojakin. Äitini laittoi siinä yhteydessä kaikille kummilapsilleen pienet paketit. Jos ei saanut lahjoja muilta, niin kaikille oli ainakin se koulun lahjapussi ( omena, pipari/pulla ja karkki ). Kotiin hurautettiin hevosreessä tähtiä katsellen, saatoin nukahtaakin yli neljän kilometrin matkalla.
Ihania muistoja❣️ Reen kyydissä olen kerran ollut, mutta en kuusijuhlamatkalla. Meillä ei ollut enää minun aikanani hevosta. Kouluaikaan sai uudet vaatteet joulu - ja kevätjuhlaan, ja se toi päivään juhlavuutta. Meidänkin koulussa alle kouluikäisille vietiin pikkulahjoja, jos oli esimerkiksi perheessä pienempiä sisaruksia. Ja tosiaan sen pussin ainakin saivat kaikki lapset. 😀
Poista